Voor het grote schuifraam van de woonkamer, staat op een driepoot een flinke 'spotting scope' (30-90x90). De komende dagen wordt die regelmatig gebruikt.
Ons appartement ligt op de 6e etage van het complex. Het biedt uitzicht op de woningen, palmbomen en taginastes in Playa del Inglés en Maspalomas onder een staalblauwe hemel met aan de horizon de duinen, de stranden en de eindeloze oceaan. Met name ‘s avonds is het telkens weer genieten van een wijds panorama van dansende, snelbewegende en dobberende lichtjes. Ik kan er intens van genieten!
Van 24 tot en met 31 juli richten we de spotting scope niet alleen op de veraf-vergezichten, maar op de kosmos juist daarboven. In die periode is namelijk de Perseïden-meteorenzwerm te zien. De hemel boven Playa del Inglés en met name Maspalomas toont dan vanaf middernacht tot de vroege ochtenduren enkele honderden lichtflitsende meteoren die het firmament doorkruisen en daarbij duidelijk zichtbare lichtstrepen trekken.
De Perseïden-meteorenzwerm, zo laat Wikipedia lezen, is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is. De meteorenzwerm heeft zijn oorsprong schijnbaar in dit sterrenbeeld. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel wordt een vallende ster of meteoor genoemd. Canario's spreken liever over 'las lágrimas de San Lorenzo - de tranen van Sint Laurentius'
Wetenschappelijk staat vast dat nergens op de Canarische Eilanden als alleen op deze plek het kosmische fenomeen dat de Perseïden-meteorenzwem is, zo duidelijk te zien is. Het trekt jaarlijks veel onderzoekers, deskundigen en vooral veel fotografen.
De komende dagen - avonden eigenlijk - hebben Guy en ik dus iets om naar uit te kijken…
Reactie plaatsen
Reacties